Tips voor ZZP’er en MKB bedrijven

Tips voor het bijhouden van de administratie voor ZZP en MKB bedrijven

Voor het bijhouden van een administratie is niet veel nodig. Wel is het van belang om alle bonnetjes goed te verzamelen, maar nog belangrijker:

Tip: zorg dat op alle bonnetjes en facturen de HANDELSNAAM staat en niet jouw eigen naam.

Daarnaast is het van belang of je wel of niet met BTW te maken hebt. Is dat wel het geval, zorg er dan voor dan bij het aanschaffen van iedere bon ALTIJD het BTW-bedrag op de nota staat. Zonder BTW bedrag kan er namelijk niets verrekend worden!

Tip: zorg ervoor dat alle bonnetjes een BTW bedrag hebben (tenzij dit niet van toepassing is)

Om alles netjes bij elkaar te houden is het raadzaam om een aantal dingen aan te schaffen, zoals ordners, een perforator, een nietmachine, a4 papier (kopieerpapier), een computer, een printer (met cardridges) en tabbladen (bij voorkeur gekleurd met 10 tabs en beschrijfbaar), goede pennen die blauw schrijven en een agenda. TIP: een goede perforator zorgt voor een nette administratie, bezuinig daar dus niet op! Mocht je al een computer/laptop of printer hebben: als je de aanschafbon nog hebt, kun je deze opvoeren voor je eigen bedrijf!

Tip: zorg dat alle kassabonnetjes netjes in de ordner komen (kleine bonnen op een a4 nieten) evenals de (verkoop)facturen, de (inkoop)facturen, de (uitgeprinte) bankafschriften; soort bij soort

Als je contracten afsluit, dan is het van belang dat je goed in de gaten houd, voor welke periode dit wordt aangegaan en welke vervolgacties er moet worden ondernomen. Zet dit ook in je agenda, zodat je ruim van te voren weet welke actie je hiervoor moet ondernemen.

Wil je een factuur maken? En kost dit best veel tijd? Een factuur op maat is de oplossing! Snel en tijdbesparend! Met een professionele uitstraling.

Terug naar de vorige pagina