01
2023De aanschaf van een auto kan een behoorlijke kostenpost zijn. Niet alleen het aanschafbedrag is van belang, maar ook de privé bijtelling. De standaard bijtelling is gesteld op 22 procent van de cataloguswaarde voor een nieuwe auto! Dus vraag advies wat hierin wijs is en welke auto het best hierbij past. Bedenk dat de cataloguswaarde de basis is voor de bijtelling. Auto’s die voor 2018 zijn aangeschaft hebben vaak een andere bijtelling. Informeer naar het juiste tarief.
Als een auto particulier wordt aangeschaft, kan de BTW niet worden verrekend. De auto wordt door de Belastingdienst gezien als een aanschaf in de margeregeling. Dit betekent dat over de cataloguswaarde slechts 1,5 procent BTW moet worden afgedragen i.p.v. 2,7 procent voor de BTW. Alle BTW in de kosten die betrekking hebben op deze auto kunnen verrekend worden. Vaak zal de privé bijtelling hoger zijn dan de kosten. In dat geval wordt de bijtelling gelijk getrokken met de kosten. Per saldo valt er dus niets aan autokosten af te trekken. Maar dit moet wel allemaal administratief verwerkt worden. En het levert dus niets op voor de onderneming!
Op zoek naar een goed alternatief? Kies een auto die 15 jaar of ouder is. Dit zijn young-timers. Hiervoor geldt een bijtelling van 35% van de dagwaarde (WEV*). Let daarbij op de aanschafprijs. Hiervoor hoeft geen kilometeradministratie bijgehouden te worden, waarbij minimaal 10% van de ritten zakelijk moet zijn. Voordeel: ook privé ritten zijn aftrekbaar voor de ondernemer.
Alleen voor volledig elektrische auto’s is een lager tarief van toepassing. Naar verwachting zal op termijn de motorrijtuigenbelasting duurder zijn i.v.m. het extra gewicht van de auto.
Netto vergoedingen |
De onbelaste kilometervergoeding bedraagt € 0,21 per kilometer voor 2023. Dit is in 2024 € 0,23 per kilometer.
Als ZZP-er mag altijd je meer in rekening brengen bij klanten. Bedrag is excl. BTW). *WEV=Waarde Economisch Verkeer |